EnglishHungarian

CityLegends

városi legendák - legendás városok

  • Hatter_01
  • Hatter_02
  • Hatter_03
  • Hatter_04
  • meses_debr_par1
  • meses_debr_par2
  • misztikus13
  • misztikus14
Horog Máté  bemutatkozik: ÜDVÖZLET!
 
A képzőművészeti ágakkal már gyermekkorom óta szoros kapcsolatot ápolok. Korai diákéveim alatt több kiállításon vettem részt, majd a Debreceni Református Kollégiumi, a "refis" éveim alatt saját tárlaton mutattam be munkáimat. Már ebben az időben erősen kötődtem Debrecen városához, hiszen itt születtem, a legendái kiskorom óta körülvettek, s mely így témaválasztásom fő tárgya lett. Gyűjtöttem, gyűjtöm folyamatosan a különböző elbeszéléseket. Mindig is autodidakta alkotó voltam; hitvallásom - élet és pedagógusi - az, hogy mindenki, ki kedvet érez valamilyen alkotás létrehozásához, az tegye meg bátran.
2012 sorsfordító év volt az életemben. Ekkor kezdtem hozzá eddigi legnagyobb vállalkozásomhoz, már ami a rajzolást illeti: Debreceni Új Propaganda néven képeslapsorozat létrehozásához fogtam. Ennek bővebb leírása a DEBRECEN-fül alatt található.
2013- Miskolc város hatása: erről mesélnek a MISKOLC-fül alatti képek, legendák, s kiderül, hogy mit találtam!
Év végén érkezett az örök Budapest-téma: a viszonyítás, a központ, az egyre több ott élő barát, rokon... Leírás és képek a BUDAPEST-fül alatt.
A három nagy város-téma mellett természetesen "belső és külső utazások" során más településeket, élményeket, gondolatokat is megörökítettem, ezekből válogatás a VEGYES-fül alatt található.
Már ekkor megszületett az első városjárás terve, köszönhetően például több európai városban tett inspiráló utazásnak (többek között azt tapasztaltam, hogy egy ködös, esős várost milyen nagyszerűen lehet "eladni"), valamint a "debreceni bezzegségnek" (ez gyakorlati kérdésként így jelent meg például: nekünk ne lennének rejtélyes történeteink, vagy ne lenne szép esti fényekben városunk?). Viszont egyelőre az első séta megrendezése még váratott magára.
Így érkeztem el a 2014-es évhez, amikor megérkeztek Horog Máté kézműves munkái, s már haza lehet vinni zsebben a legendákat, évszázadok történeteit.
2015 eseményei: kiállítás először Miskolcon, majd kétszer Debrecenben.
Folyamatosan frissülő információk a honlap facebook oldalán (City-Legends.Com) is, mely 2015. telének kezdetétől újdonságként blogjelleggel működik, így a kíváncsiak a gyűjtések, témaválasztások hátterébe is belepillanthatnak.
2016 eleje: január 23-án válogatott kiállítás volt látható, Debrecenben, a 43-as Cserkészbál keretében, majd bővült a terméklista (ld. KAPCSOLAT-fül)
2017-től hivatalosan is elindult az Alföldi "Szellemes" Városjárás, a debreceni Európa Kulturális Fővárosa pályázat szervezőinek ajánlásával,
2018-ban debütált az Alföldi "Bűnös" Városjárás,
2019-ben bemutatkozott az Alföldi "Forradalmi" Városjárás, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár támogatásával, majd
2020 első felében egy rendhagyó séta jött létre, az Alföldi "Virtuális" Városjárás (részletek az INTERAKTÍV-fül alatt); az év nyarán pedig elindult az Alföldi "Cívis" Városjárás, a Déri Múzeum és a Járom Kulturális Egyesület támogatásával. Az év második felében pedig a nagy sikerű "Szellemes" séta második része, az Alföldi "Szellemes" Városjárás 2. - Még szellemesebb a város! sétával bővült a repertoár.
2021 májusában először a Titkok, téglák, legendák: városjárás a "telepen", júniusában pedig egy rendhagyó, a Misztikumok, mulatók, múzeumok: éjszakára hangoló séta bemutatójára került sor. Az első séta a Debreceni Egyetemmel, a Héra Családsegítő Központtal és a Pósa Utcai Óvodával közösen, a "Szezonnyitó szomszédolás" - Családi nap a Pósa Utcai Óvodában, a második séta pedig a Déri Múzeummal közösen, a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként valósult meg.
Jellemző, hogy az új, tematikus séták "premier előadása" a legtöbb esetben a Kulturális Örökségnapokra esik, melyet minden év őszén szerveznek.
2021 júniusában megjelent a közösségi finanszírozású, rendhagyó kiadvány, az Alföldi "Szellemes" Históriák. Mesés legendák felnőtteknek!
2021 augusztusában ismét könyvbemutatóra került sor. A City-Legends.Com grafikai munkáinak egy részét - saját élményeken alapuló szöveges "aláfestéssel" - beválogatták egy kiadványba, amely a miskolci  Avasi Kilátót mutatja be. Emellett az érintett témában készült alkotásokból szemezgetve képeslapok is készültek.
2022 januárjában sikerült publikálni azt a saját, a debreceni Nagysándor-telepen végzett kutatás eredményeit bemutató tanulmányt, amelyre építve jött létre a Titkok, téglák, legendák: városjárás a "telepen" sétánk. Itt olvasható a tanulmány: https://civisporta.hu/CP/civisporta_2022_1.pdf
2022 áprilisában bemutatkozott az Alföldi "Szellemes" Városjárás Deluxe. Ezzel a városjárások új fejezetéhez érkeztünk: a séta során varázslatosan és egyedülálló módon találkozik a városi legenda és az utcai bűvészkedés.
2022 tavaszán nagy megtiszteltetésben részesültem. A Magyarországi Baptista Egyház 2022. évi országos közgyűlésén két szociális díjazott számára a mi két - vakrámára feszített - vászonképünket adták át munkájuk elismeréseként. A laudációkat itt lehet olvasni: https://www.baptist.hu/alapveto-2022-aprilis/ Plusz beszámoló az eseményről: https://www.baptist.hu/egysegben-istennel-es-egymassal.../
A kezdeti célok így álltak össze egy komplex művészeti projektté, mely különböző művészeti területeket (képző-, építő-, valamint Szatmári Alexandra által a fotóművészet) ölel fel, valamint tudományterületek (társadalom, történelem, irodalom, jogtudomány stb.) eredményeit építi be. Erről és a - reményeim szerint - ösztönző "missziós modellprogramról" volt lehetőségem a TEDX Debrecen keretében előadást tartani. Misszió és küldetés jellemzi a City-Legends.Com-ot, hiszen minden környezeti tényező és szemléletmód megfordítható, amivel új dolgokat teremthetünk, (pozitív) változást indíthatunk el. A videó itt tekinthető meg: 
Természetesen kiállításokkal is folyamatosan jelentkezem, lásd lejjebb. S immáron a City-Legends.Com "misszióját" végző csapat két tagból áll.

Feladatunknak tekintjük ugyanakkor építő jellegű társadalmi folyamatok és programok mellé állni, így amellett, hogy első könyvünk a városjárók közösségének támogatásával készült el, az évtizedek óta néma kistemplomi orgona felújításának ügye mellé tudtunk állni a sétákon befolyt összeg egy részével – részben a „nemes ügy” volta, részben pedig amiatt, hogy gyakorlatilag „hazajárunk” és a gyülekezet, a presbitérium és a lelkészek folyamatosan segítették a városjárások létrejöttét. Az orgona ünnepélyes újra avatására 2019 év végén került sor.

2017-2019 között közel 40 séta során több mint 700 ember vett részt az Alföldi "Szellemes" Városjárás 1. sétákon.  Ha pedig az összes séta és az azokon részt vettek számát tekintjük, közel 70 sétán körülbelül 1200 ember sétált eddig velünk. Köszönjük ezúton is az "aktív sétálást" és a segítségek hosszú sorát!

Továbbá tevékenységünkhöz kapcsolódó informatív előadásokat is tartunk, ezekről aktuálisan a facebook-oldalunkon adunk hírt.

2020-ban egy városi kezdeményezéshez, a DebrecenMobhoz csatlakoztunk. A DebrecenMob, azon belül a 3X30Kihívás célja a város „okosítása”, valamint a városlakók környezetkímélőbb közlekedési módjának erősítése, a közlekedésben pozitív változások elősegítése. A programhoz jutalomfelajánlóként kapcsolódtunk, kb. 10 km sétával lehetett egy jutalom városjáráson részt venni, vagy City-Legends.Com-os ajándéktárgyakat kapni.

2021-ben pedig támogatói és partnerei voltunk a Debrecen város által megpályázott UNESCO Irodalom Városa pályázatnak.

Ez volt tehát a bemutatkozás.
 
A reklám: a kézműves képeslapok, hűtőmágnesek és a könyv elérhetőségének, megvásárlásának módja a KAPCSOLAT-fülre való kattintással érhető el.
 
Jó böngészést, kutakodást!
 
 
Kiállításaim tételesen 2012-től:
 
2012. október 1-től City-Legends Debrecen az Üstökös Pálinkázóban, Debrecenben. A kiállítás részét képezte a Meteor Mozi 101. születésnapjára rendezett programsorozatnak.
2013. február 1-től Hétköznapi Retró Kiállítás a debreceni Ifjúsági Házban. A kiállításon bemutatott tárgyak mellett az általam összegyűjtött legendák és azok illusztrációi szerepeltek.
2013. május 25-től A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma egykori diákjainak Képzőművészeti Kiállítása a debreceni "Refiben". Itt összesen három képemmel (kiállítás+katalógus) jelentem meg.
2015. március 28-tól City-Legends Miskolc a miskolci Sufniban. Első kiállításom Miskolcon.
2015. április 15-től Hétköznapi Retró Kiállítás és City-Legends Debrecen a debreceni Ifjúsági Házban. Visszatérés a két évvel korábbi gyökerekhez. Csoportos kiállítás, frissült anyaggal. A tervek szerint folytatása következik!
2015. július 10 - augusztus 21. között Horog Máté (City-Legends.Com) kiállítása a debreceni Borbarát Bárban. Az év során megismert képek először voltak nagyméretben láthatóak.
2016. január 23-án válogatott művekből kiállítás a Csapókerti Közösségi Házban, Debrecenben, a 43-as Cserkészbál keretében.
2016. október 07-21. között Könnyű Pesti Sértés: City-Legends.Com kiállítás válogatott művekből az Aurórában, Budapesten.
2017. július 06-27. között "Irány Dél!": a City-Legends.Com a Pándy Galériában, Gyulán.
2017. november 17-30. között "Ko-Produkálva" című "kiscsoportos" kiállítás a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió székházában, Debrecenben.
2018. április 11-től május 11-ig "Szellemes virtuális városnézés Debrecenben" címmel kiállítás a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárban Debrecen Város napja alkalmából. A megnyitón előadást tartottunk a témáról.
2018. november 17-től december 15-ig Vitéz Mihály ébresztése című páros kiállítás a Susmusban (Csokonai egykori lakó- és halálozási helye), Debrecenben, Csokonai Vitéz Mihály születésének 245. évfordulója alkalmából.
2019. június 04-augusztus 30. között "Duplum" című páros kiállítás a Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtárban, Debrecenben.
2019. augusztus 17-től november 03-ig "Családi okok miatt" csoportos kiállítás: "Három szék" installáció, Modem, Debrecen.
2019. október 03-04. között "Visszatérés Gyulára" című tárlat "A szeretet művészete" című konferencián rendezett páros kiállítás alkalmából - Erkel Hotel, Gyula.
2021. október 12-től látható a Mesés Debrecen-sorozatból válogatott művek állandó tárlata a Benita Nevelőszülői Hálózat Székházában (Debrecen Szoboszlói út 45.). Továbbá itt nézhető meg az eddig készült "legnagyobb" munka, amely a Szappanos utcát ábrázolja.