EnglishHungarian

CityLegends

városi legendák - legendás városok

  • Hatter_01
  • Hatter_02
  • Hatter_03
  • Hatter_04
  • meses_debr_par1
  • meses_debr_par2
  • misztikus13
  • misztikus14
Horog Máté  bemutatkozik: ÜDVÖZLET!
 
A képzőművészeti ágakkal már gyermekkorom óta szoros kapcsolatot ápolok. Korai diákéveim alatt több kiállításon vettem részt, majd a Debreceni Református Kollégiumi, a "refis" éveim alatt saját tárlaton mutattam be munkáimat. Már ebben az időben erősen kötődtem Debrecen városához, hiszen itt születtem, a legendái kiskorom óta körülvettek, s mely így témaválasztásom fő tárgya lett. Gyűjtöttem, gyűjtöm folyamatosan a különböző elbeszéléseket. Mindig is autodidakta alkotó voltam; hitvallásom - élet és pedagógusi - az, hogy mindenki, ki kedvet érez valamilyen alkotás létrehozásához, az tegye meg bátran.
2012 sorsfordító év volt az életemben. Ekkor kezdtem hozzá eddigi legnagyobb vállalkozásomhoz, már ami a rajzolást illeti: Debreceni Új Propaganda néven képeslapsorozat létrehozásához fogtam. Ennek bővebb leírása a DEBRECEN-fül alatt található.
2013- Miskolc város hatása: erről mesélnek a MISKOLC-fül alatti képek, legendák, s kiderül, hogy mit találtam!
Év végén érkezett az örök Budapest-téma: a viszonyítás, a központ, az egyre több ott élő barát, rokon... Leírás és képek a BUDAPEST-fül alatt.
A három nagy város-téma mellett természetesen "belső és külső utazások" során más településeket, élményeket, gondolatokat is megörökítettem, ezekből válogatás a VEGYES-fül alatt található.
Így érkeztem el a 2014-es évhez, amikor megérkeztek Horog Máté kézműves munkái, s már haza lehet vinni zsebben a legendákat, évszázadok történeteit.
2015 eseményei: kiállítás először Miskolcon, majd kétszer Debrecenben.
Folyamatosan frissülő információk a honlap facebook oldalán (City-Legends.Com) is, mely 2015. telének kezdetétől újdonságként blogjelleggel működik, így a kíváncsiak a gyűjtések, témaválasztások hátterébe is belepillanthatnak.
2016 eleje: január 23-án válogatott kiállítás volt látható, Debrecenben, a 43-as Cserkészbál keretében, majd bővült a terméklista (ld. KAPCSOLAT-fül)
2017-től hivatalosan is elindult az Alföldi "Szellemes" Városjárás, 
2018-ban debütált az Alföldi "Bűnös" Városjárás,
2019-ben bemutatkozott az Alföldi "Forradalmi" Városjárás, majd
2020 első felében egy rendhagyó séta jött létre, az Alföldi "Virtuális" Városjárás (részletek az INTERAKTÍV-fül alatt); az év nyarán pedig elindult az Alföldi "Cívis" Városjárás.
A kezdeti célok így álltak össze egy komplex művészeti projektté, mely különböző művészeti területeket (képző-, építő-, valamint Szatmári Alexandra által a fotóművészet) ölel fel, valamint tudományterületek (társadalom, történelem, irodalom, jogtudomány stb.) eredményeit építi be. Erről és a - reményeim szerint - ösztönző "missziós modellprogramról" volt lehetőségem a TEDX Debrecen keretében előadást tartani. A videó itt tekinthető meg: 
Természetesen kiállításokkal is folyamatosan jelentkezem, lásd lejjebb. S immáron a City-Legends.Com "misszióját" végző csapat két tagból áll.
Ez volt tehát a bemutatkozás.
A reklám: a kézműves képeslapok, hűtőmágnesek elérhetőségének, megvásárlásának módja a KAPCSOLAT-fülre való kattintással érhető el.
 
Jó böngészést, kutakodást!
 
 
Kiállításaim tételesen 2012-től:
 
2012. október 1-től City-Legends Debrecen az Üstökös Pálinkázóban, Debrecenben. A kiállítás részét képezte a Meteor Mozi 101. születésnapjára rendezett programsorozatnak.
2013. február 1-től Hétköznapi Retró Kiállítás a debreceni Ifjúsági Házban. A kiállításon bemutatott tárgyak mellett az általam összegyűjtött legendák és azok illusztrációi szerepeltek.
2013. május 25-től A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma egykori diákjainak Képzőművészeti Kiállítása a debreceni "Refiben". Itt összesen három képemmel (kiállítás+katalógus) jelentem meg.
2015. március 28-tól City-Legends Miskolc a miskolci Sufniban. Első kiállításom Miskolcon.
2015. április 15-től Hétköznapi Retró Kiállítás és City-Legends Debrecen a debreceni Ifjúsági Házban. Visszatérés a két évvel korábbi gyökerekhez. Csoportos kiállítás, frissült anyaggal. A tervek szerint folytatása következik!
2015. július 10 - augusztus 21. között Horog Máté (City-Legends.Com) kiállítása a debreceni Borbarát Bárban. Az év során megismert képek először voltak nagyméretben láthatóak.
2016. január 23-án válogatott művekből kiállítás a Csapókerti Közösségi Házban, Debrecenben, a 43-as Cserkészbál keretében.
2016. október 07-21. között Könnyű Pesti Sértés: City-Legends.Com kiállítás válogatott művekből az Aurórában, Budapesten.
2017. július 06-27. között "Irány Dél!": a City-Legends.Com a Pándy Galériában, Gyulán.
2017. november 17-30. között "Ko-Produkálva" című "kiscsoportos" kiállítás a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió székházában, Debrecenben.
2018. április 11-től május 11-ig "Szellemes virtuális városnézés Debrecenben" címmel kiállítás a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárban Debrecen Város napja alkalmából. A megnyitón előadást tartottunk a témáról.
2018. november 17-től december 15-ig Vitéz Mihály ébresztése című páros kiállítás a Susmusban (Csokonai egykori lakó- és halálozási helye), Debrecenben, Csokonai Vitéz Mihály születésének 245. évfordulója alkalmából.
2019. június 04-augusztus 30. között "Duplum" című páros kiállítás a Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtárban, Debrecenben.
2019. augusztus 17-től november 03-ig "Családi okok miatt" csoportos kiállítás: "Három szék" installáció, Modem, Debrecen.
2019. október 03-04. között "Visszatérés Gyulára" című tárlat "A szeretet művészete" című konferencián rendezett páros kiállítás alkalmából - Erkel Hotel, Gyula.